ANF Assistant Sub-Inspector Past Paper 2022

Here you will find ANF Assistant Sub-Inspector Past Paper 2022. Anti Narcotics Force (ANF) Assistant Sub-Inspector (ASI) paper was held on September 16, 2022. This is a paper of ANF Assistant Sub-Inspector held in 2022 with a complete solution.

ANF Assistant Sub-Inspector (ASI) Paper of 2022

There are different portions made in the ANF Assistant Sub-Inspector (ASI) paper of 2022 which are given below:

English Questions

The following questions were asked in the English portion of ANF Assistant Sub-Inspector (ASI) paper 2022:

Synonyms

1. Let us not wallow in the valley of despair.

Ans: Delight

2. You have been staggered by the Police brutally.

Ans: Cruelty

3. The crooked places would be made straight.

Ans: Curved

4. The Young man was in a very precarious state.

Ans: Dangerous

5. The young man was delighted to watch the spectacle.

Ans: Sight

6. The pavement is thronged with pedestrians.

Ans: Footpath

Choose the Correct sentence

The correct sentences are given below:

7. I dare not stop him

8. Ali said that the Earth revolved around the sun.

9. He was as rich as he is today.

10. I help you and you will succeed.

11. He received the letter yesterday.

Fill in the blanks with the appropriate option.

12. They ___ exercise daily.

Ans: Take

13. The patient ___ before the doctor came.

Ans: Had died

14. Would that I ___ a King.

Ans: Were

15. Sohail bade her ___ the room.

Ans: To enter

16. Time once gone cannot be ___.

Ans: Recalled

Similar Meaning

17. It seemed somehow to be a sort of slight.

Ans: Easy

18. When I go into the bank, I get rattled.

Ans: Confused

19. My voice was sepulchral,

Ans: Sorrowful

Islamic Studies Questions

The following questions were asked in the Islamic Studies portion of ANF Sub-Inspector paper 2022:

20. The literal meaning of “Aqad” is?

Ans: to tie

21. The staunch and fixed beliefs of human beings are known as?

Ans: Aqaid

22. Beliefs rule people?

Ans: Heart and Brain

23. The example of Aqeeda is given as:

Ans: Seed

24. Self-respect for humankind is granted by:

Ans: Tauheed

25. The person of which faith is not narrow-minded?

Ans: Tauheed

26. The teaching of the Quran is?

Ans: Comprehensive

27. In which Hijri year was fasting made obligatory?

Ans: 2 Hijri

28. Prophet (PBUH) regarded Ramadan as the month of?

Ans: Empathy

29. The Holy Prophet (PBUH) offered Salah Tarawih in the mosque for?

Ans: Three Days

30. The Holy Prophet (PBUH) regarded the daughter as the house’s beauty and for house dwellers as the source of?

Ans: Blessings

31. The Holy Prophet (PBUH) used to pay the debts of his indebt companions.

Ans: From his own

32. Who did jihad against false prophets?

Ans: Hazrat Abu Bakar (R.A)

33. Jamee Ul Quran is the title of?

Ans: Hazrat Usman Ghani (R.A)

34. Punctuation marks were introduced in the Holy Quran by:

Ans: Hajjaj bin Yousaf

35. Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A) gave the responsibility of compilation of Holy Quran to:

Ans: Hazrat Zaid bin Thabit (R.A)

36. Asul Al Arbais the collection of:

Ans: Fiqah Jafaria

37. The name of the Author of Al Kafi is:

Ans: Abu Jaffar Muhammad bin Yaqub Kulyani

38. The year of death of Tahzeeb ul Ahkam’s writer is?

Ans: 460 A.H

39. Sahifa Abu Huraira is completely available in:

Ans: Masnad Ahmad

Pak Studies Questions

The following questions were asked in the Pak Studies portion of ANF Sub-Inspector paper 2022:

40. The book, “Pakistan N Guzeer Tha” was written by?

Ans: Syed Hassan Riaz

41. Which organ of the United Nations passed a resolution to hold a plebiscite in the State of Jammu and Kashmir in 1948?

Ans: Security Council

42. The security council passed its first resolution on Kashmir on?

Ans: January 17, 1948

43. What Distance between the state of Junagarh from Karachi?

Ans: 511 km

44. First Prime Minister of Pakistan?

Ans: Liaqat Ali Khan

45. The Constitution of 1956 was implemented on:

Ans: 23 March 1956

46. 1st Marital Law imposed by Gen. Ayub Khan in:

Ans: 1958

47. What Number of Houses of Majlis-e-Shura?

Ans: Two

48. Tenure of members of the senate is?

Ans: 6 years

49. Gulab Singh purchased Kashmir from the British for Just?

Ans: 75 Lakh

50. A person will be called The Occupied Territory on his domicile. If he has resided in Jammu and Kashmir for___?

Ans: 15 years

51. What is the percentage of water in the winter season for the Rabi crop which Pakistan will be deprived of by the Baglihar Dam?

Ans: 26%

General Knowledge Questions

The following questions were asked in the General Knowledge portion of ANF Sub-Inspector paper 2022:

52. Allama Mohammad Iqbal delivered his famous Allahabad Address in:

Ans: 1930

53. Shimla Delegation met with viceroy Lord Minto in:

Ans: 1906

54. The First President of the Muslim League was:

Ans: Sir Agha Khan

55. In How many provinces did congress form its government in 1937?

Ans: Seven (7)

56. Simla conference was held in:

Ans: 1945

57. What was the proportional share of Pakistan in the assets?

Ans: 750 million

58. How many Ordinance Factories were working in the United sub-continent till 1947?

Ans: 16

59. In which year the Kashmiris started their struggle for Independence against Dogra Rule before the partition of the sub-continent?

Ans: July 1931

60. The famous musical note “Mian ki Malhaar” was created by?

Ans: Tan Sen (Supposedly)

61. Which Muslim Ruler claimed that he could tell the name of the artist after seeing his painting?

Ans: Jahangir

62. What was the bounty on Osama’s capture?

Ans: $25 million

63. What is the range of the Agni-II missile of India?

Ans: 2000 km

Geography Questions

The following questions were asked in the Geography portion of ANF Sub-Inspector paper 2022:

64. Through which pass does, Karakoram Highway connects Pakistan with China?

Ans: Khunjrab Pass

65. Which plain area is located in the South of Salt Range and east of Suleiman Mountains?

Ans: Upper Indus Plain (Punjab)

66. Wake island is under the control of?

Ans: USA

67. Pakistan is situated between longitudes of?

And: 60o and 75o east

68. Which mineral is found at Saindak (Balochistan)?

Ans: Copper

69. The place in Pakistan which has an absolute minimum temperature of -16o C is?

Ans: Skardu

70. Give the year in which the mountain peak Nanga Parbat was conquered?

Ans: 1953

71. Identify the largest mountain range in the world?

Ans: Andes

72. Which of the following is the second largest desert in the world?

Ans: Arabian

73. Gilgit Baltistan borders the Ughar autonomous region of?

Ans: Xinjiang

74. The dam was inaugurated in October 2020 by Sindh Government in Nagarparkar the District Tharparkar is ___.

Ans: Kalidas Dam

75. “Rachna Doab” is located between two rivers which are:

Ans: Ravi and Chenab

76. Pakistan pleads that the Thalweg Doctrine is only applicable to?

Ans: Navigable rivers

77. Which is the largest lake in the world?

Ans: Caspian Sea

Everyday Science Questions

The following questions were asked in the Everyday Science portion of ANF Sub-Inspector paper 2022:

78. When gas turns into a liquid, the process is called:

Ans: Condensation

79. Yeast used in the making of bread is a:

Ans: Fungus

Job-Related Questions

The following questions were asked in the Job-Related portion of ANF Sub-Inspector paper 2022:

80. Anti Narcotics Force was raised in?

Ans: 1995

81. What is the rank of DG ANF?

Ans: Major General

82. International Day against drug abuse and illicit trafficking is being observed on?

Ans: 26 June

83. Headquarters of ANF Regional Directorate Sindh is located at:

Ans: Karachi

84. Name of the Federal Minister of Narcotics Control is:

Ans: Mr. Shahzain Bugti

85. UNODC means:

Ans: United Nations Office on Drug and Crimes

86. What is Drug?

Ans: Substance that affects body functions, Substance that affects Physiology functions (Both A & B)

87. In the light of AMLA 2010, investigation officer (IO) means?

Ans: Officer Monimated or Appointed under section 24 AMLA-2010

88. Immediate Outcomes (IO-7) of FATF deals with?

Ans: Money Laundering Investigation and Prosecution

89. The Total number of sections of the ANF Force Act are:

Ans: 17

90. Constitution of 1973 consists of:

Ans: 280 articles

91. What does Cr.PC stands for?

Ans: Criminal Procedure Code

92. Anti Narcotics Force is a?

Ans: Federal Government Agency

93. DLO stands for?

Ans: Drugs Liaison Officer

94. The head of the Supreme Court is called?

Ans: Chief Justice

95. The Supreme Court of Pakistan is located in?

Ans: Islamabad

96. Section 52, of the Control of the Narcotics Substance Act, 1997 bounds to register addicts?

And: Provincial Government

97. Section of the Control of Narcotics Substances Act deals with the jurisdiction of the Special Court.

Ans: 45

98. Section 44, of the control of Narcotics Substances Act 1997 deals with the management of:

Ans: Assets frozen or forfeited

You may also like these:

Job Tests

Job Test in Pakistan

Here, you will find various job tests conducted by FPSC, PPSC, NTS, OTS, PTS, and other departmental base examinations. These Job Tests will help students in understanding the concept of examination before appearing in the final examination.

1 Comment

Add a Comment
  1. Very good work sir. It’s really amazing to find all of the questions here.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seventeen + eighteen =